Untitledness,

Een ingrijpend bezoek,

nlEen installatie van Frédéric ROLLAND

Origineel geluid : Claude LEMELIN

Grafisch concept : Yohann ROBIN

Tekst / foto’s : Frédéric ROLLAND


8’20

02>08.10.2010

Sinds januari van dit jaar bezocht Frédéric ROLLAND incognito de appartementen van enkele wijkbewoners, met Recyclart als bondgenoot. In elk van deze appartementen deed hij een artistieke ingreep.


“Een ingrijpend bezoek,” voorgesteld bij Recyclart, is een installatie die een synthese brengt van dit werk en licht al een tipje van de sluier.

Met een diploma in typografie aan het ENSAV “La Cambre” 2007, bevraagd Yohann Robin het medium boek en tijdschrift via spelobjecten en anonieme acties. In de serie “echte / namaak” boeken, bevraagd hij de rol van de auteur, het formaat en de uitgeverij. (Pastiches, 2007). In zijn teken – en cartografiewerk bouwt hij volledige landschappen op door dezelfde motieven te herhalen (Cailloux, 2009). Verder is hij webgraficus en maakt hij typografische animaties. www.joyeuxjoyeux.orgNa het behalen van zijn diploma aan l’École Nationale Supérieure des Arts Visuels “La Cambre” in 2007 en na een derde universitaire cyclus aan het ULB volgt Frédéric ROLLAND de wereld met arendsogen. Na “Memor”, stomme videobeelden van een verloren kindertijd (De Elektriciteitscentrale – 2007) en “Portfolio” een fotografis- che geschiedenis (Recyclart – 2008), volgt “Emergency Solidarity”, een stereotiepe enscenering van virtuele ontmoetingen, waar hij zich opnieuw in de afwezigheid en de leegte stort. Deze innerlijke tweestrijd zet hij om in beelden en verhalen.

www.untitledness.com

Claude LEMELIN, gediplomeerd aan l’École Nationale de Théâtre du Canada in 1986, werkte aan een honderdtal producties, als regie-assistent of als sound designer. Zowel actief in de danswereld als in het theater, realiseert hij sinds 1992 geluidsbanden voor het choreografisch werk van Jean Grand-Maître en Sabrina Matthews, met optredens in Noord-Amerika en Europa, oa in Milaan, Oslo en Stuttgart. Na een intense muzikale periode met Frédéric Rolland, is “Een ingrijpend bezoek, ” hun eerste samenwerking.

Contact : lemelinclaude @ gmail.com

Hierbij een woord van dank voor Transcultures, Centre interdisciplinaire des cultures électroniques et sonores – www.transcultures.be, Gaia Carabillo en Guillaume Barronet voor het liefdevol uitlenen van het materiaal.